Úvod » Prípravky do vína a destilátov » Barikové čipsy » Dubové chipsy barrique Americké (0,5kg)
Dubové chipsy barrique sa používajú na optimalizáciu senzorických vlastností vín a destilátov. Podporujú štruktúru a aromatický profil vín a destilátov. Zanechávajú príjemný vanilkový vnem.
Vo vínach sa prejavia výraznou aromatikou po vanilkových a ovocných tónoch. Všeobecne podporujú rýchlejšie zrenie vína. Chipsy z amerického duba môžu byť stredne pálené alebo silne pálené.
Medium-Stredné: Zlepšenie komplexnosti vín.V dochuti mandľové a karamelové nuansy.
Heavy-Silné: Príjemné dymové tóny, vhodnépre ťažšie a silné červené vína.
Pre lepší rozvoj arómy z čipsov sa odporúča kontakt s kyslíkom. Preto v závislosti od druhuvína by mal byť povolený prístup kyslíka k vínu s čipsami. Prečerpávanie alebo miešanie sprístupom kyslíka podporuje zaokrúhľovanie a harmonizáciu tanínov a silnejšiu extrakciuaróm z vypálenia čipsov.
U bielych vín sa tieto čipsy prednostne používajú u Burgundskýchodrôd i keď veľa vinárov experimentuje s rôznymi odrodami. U červených vín prakticky neexistuje obmedzenie použitia týchto čipsov. Pri destilátoch vyhladzujú a otimalizujú chuť a pridajú nezameniteľnu farbu.
Voľba konkrétneho variantu produktu je možná vo výberovom boxe vedľa obrázku, nad cenou produktu.
Aplikácia chipsov:
rmut/pomleté bobule, mušt/vylisovaná šťava 50 – 150g/hl počas nakvášania
mladé a zrejúce víno 50 – 300g/hl 2 – 10 dní až do 3 mesiacov
Chipsy aplikujte v obale z textílie ktorá umožňuje prestup vína. Odporúča sa počas macerácie niekoľkokrát prevzdušniť a senzoricky kontrolovať, aby nebol vnem po barikovom dreve príliš intenzívny.
Balenie 0,5 kg
Radovan [178.41.81.*] 26.11.2015 19:58 Chipsy a destiláty Dobrý deň, Aké chipsy použiť na destiláty slivovica, jablkovica? Americké? Francúzske? Stredne vypálené alebo heavy? Ako dlho to môže byť v destiláte? Ďakujem | |||
Štefan [178.41.232.*] 03.03.2015 13:35 otzka Dobrý deň. Chcem sa spýtať aké Chipsy mi odporučite na víno samorodák oblasť Hontu. Ako koľko budem potrebovať do 200l vína bieleho. Ďakujem Štefan | |||
preVinarov.sk [92.245.217.*] 04.03.2015 21:20 Re: otzka Na spomínanú odrodu by som skôr odporúčal dubové chipsy barrique Francúzke. | |||
Mayo [80.94.55.*] 27.11.2016 16:02 Re: Re: otzka Dobrý den, a co sa týka vínovice? Ktorý druh odporúčate? Chcem sa spytat na približne množstvo chipsov na 1 liter | |||
PreVinarov.sk [92.245.217.*] 29.11.2016 08:23 Re: Re: Re: otzka Dobrý deň, nie je možné presne odpovedať na túto otázku. Je to individuálne - hlavne čo sa týka chuti, farby....Najlepšie bude keď dodržíte dávkovanie pre mladé a zrejúce víno, no dobu môžete predĺžiť aj na 6 mesiacov. | |||
Jaroslav Stopka [178.41.0.*] 24.01.2015 16:30 Dubové chipsy dobrý deň chcem sa opýtať či sa môžu dubové chipsy použiť aj do ovocných destilátov napr.do jablčovice ,čo s ňou urobia a ako sa používajú . Ďakujem . | |||
preVinarov.sk [92.245.217.*] 24.01.2015 23:57 Re: Dubové chipsy Dobrý deň, Je to presne taký efekt ako keby ste destilát uchovával v dubovom súdku. Upravujú senzorické chyby destilátov, vyhladzujú ich. Destilát získa zlatú farbu, jemné taníny. Chipsy aplikujte v obale z textílie ktorá umožňuje prestup destilátu. Ak je destilát s chipsami uložený v sklenenej nádobe je nutne ho občas prevzdušniť. Vzduch napomáha k uvoľneniu aromatických látok z chipsov. Na 50 l môžete použiť 50 až 250g chipsov. |