S cieľom uľahčiť používateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Kliknutím na tlačidlo "OK" súhlasíte s použitím preferenčných, štatistických aj marketingových cookies pre nás aj našich partnerov. Funkčné cookies sú v rámci zachovania funkčnosti webu používané počas celej doby prehliadania webom. Podrobné informácie a nastavenia ku cookies nájdete tu.

CERTIFIKÁTY :

Tento e-shop je certifikovaný.

KONTAKTNÁ OSOBA

Mgr. Michal Magic
tel: +421917277858
info@previnarov.sk


PORADŇA
Poradňa a diskusia

V tejto sekcii máte možnosť pridávať svoje postrehy a otázky z oblasti vinárstva a vinohradníctva a diskutovať o nich. Na Vaše odborné otázky bude odpovedať skúsený vinár s dlhoročnou praxou a zároveň môžete aj Vy písať svoje názory a skúsenosti pre ostatných vinárov. Komentáre, ktoré pridáte v tejto sekcii budú verejné a budú si ich môcť prezrieť všetci návštevníci tejto stránky. Ak nechcete, aby bol Váš komentár alebo otázka zverejnená, napíšte nám ju na info@previnarov.sk a my Vám odpovieme súkromne.

 

 


NÁZORY A OTÁZKY NÁVŠTEVNÍKOV

Pavol [93.217.79.*]

26.10.2021 18:27

nerezovy sud

Dobrý deň objednal som si u Vás nerezovú nádobu 200l a je k nej aj nádstavec na kvasenie. Môžte mi prosím vysvetliť ako to funguje? nikde neviem nájsť nijaký návod ani videa. Namontoval som to normálne na plávajúce veko, a nič sa nedeje. Keď to vymením za obyčajnú kvasnú zádku, tak víno normalne pracuje a buľká. Preto by ma zaujímalo čo stým mám robiť. Treba tam niekde naliať vodu alebo to ešte nejak upravyť alebo to proste nemá robiť nič keď víno kvasí. Ďakujem za odpoveď

ODPOVEDAŤ

Peter Nedbal [195.168.209.*]

29.08.2020 17:47

strihanie viniča v letnom období keď sú už strapce bobuliek hrozna

Dobrý Deň chcem sa opýtať či je vhodné strihať výhonky viniča v letnom období keď má už úrodu tzv. strapce a je moc zarastené prestihať to alebo nie poprípade poradte Ďakujem

ODPOVEDAŤ

PreVinarov.sk [92.245.217.*]

07.09.2020 21:30

Re: strihanie viniča v letnom období keď sú už strapce bobuliek hrozna

Dobrý deň, áno je to vhodné redukovať letorasty viniča aby bol vzdušný. Je vhodné aj odlistenie zóny strapcov. Prípadne redukovať ešte zelené srtarpce pri vysokej úrodnosti

ODPOVEDAŤ

Zuzana Vozárova [141.136.51.*]

15.09.2019 16:32

Fyloxera viničova

Dobrý deň, zakúpili sme si do záhrady koreň bezkostkoveho viniča , krásne sa prijal a pustil výhonky, potom sa ale na listoch začali objavovať výrastky s postupom času stále viac, hlavne na najmladších listoch, podľa obrázku je to jednoznačne fyloxera viničova...je možné ho nejako zachrániť ? Ak zničíme koreň je možné na tom istom mieste vysadiť iný vinič, alebo ostane pôda kontaminovaná škodcom ? Dá sa tomu predísť ?

ODPOVEDAŤ

PreVinarov.sk [92.245.217.*]

16.09.2019 08:13

Re: Fyloxera viničova

Dobrý deň, vedela by ste mi poslať foto daného viniča do e-mailu? Kde ste ho kupovali?

ODPOVEDAŤ

Milan [95.103.187.*]

23.06.2019 10:21

dotas

Dobrý deň.Prosím Vás o radu kde robím chybu v pestovaní viniča,neviem presnú odrodu,po treťom roku výsadby som čakal akú takú úrodu,na jar pekne zakvitne,po čase sa nevytvoria bobule a uschnú.Ďakujem.

ODPOVEDAŤ

PreVinarov.sk [92.245.217.*]

26.06.2019 10:48

Re: dotas

Dobrý deň, j e to ťažké takto odpovedať - ak by sa Vám dalo pošlite nám do mailu prosím fotky. Prosím napíšte aj ako a kedy ste daný vinič ošetroval - striekal. Predpokladám že to bola strapcová perenospóra.

ODPOVEDAŤ

Milan [91.127.9.*]

02.07.2019 18:39

Re: Re: dotas

Dobrý deň.ďakujem za odpoveď,daný vinič som neošetroval ničím, S pozdravom

ODPOVEDAŤ

Peter [188.167.230.*]

03.05.2019 09:06

dezinfekcia

prosim aku dezinfekciu pouzit na vyplachovanie flias v malej vyplachovacke a v akom pomere namiesat, dakujem

ODPOVEDAŤ

Pavol [84.245.121.*]

06.01.2019 21:38

vino

Dobrý deň mám problém s vínom a to taký, že keď som ho filtroval začiatkom decembra bolo vino krásne farba pekná voňa super aj chuť. Nechal som vino zrieť v sklenenych demižonoch a dneska keď som ho chutnal tak som neveril vlastným očiam. Všetky vína asi 250 litrvo v každom demižone je ich cca 6 54 l a 25 l je skoro ako voda žiadna voňa viac menej žiadna chuť a farba skoro ako voda. Čo sa preboha stalo s vínom a dá sa to nejak vrátiť spať? Skoro všetky demižóny boli nové čisté pred plnenim boly umyté a tekutou sírou dezinfikované. Všetky boli naplnené do plna až po zádku.. zátka je gumová posledny mesiach uzavretá bez kvasnej zátky. Jedené čo som robil bola občasná kontrola hladiny síri asi raz za dva tri týždne a v prípade potreby dosírene na hodnotu cca 50. Vie mi niekto poradiť kde je problém alebo čo sa mohlo stať? a ako to riešiť. Hľadal som všetko možné na google a tak ďalej nikde som viac menej nič nenašiel už som z toho na prášky pls poraďte niekto ďakujem.

ODPOVEDAŤ

Pavol [213.81.192.*]

30.11.2018 11:03

sirenie vína

Dobrý deň mám problém so zasírením vína. Používam disiričitan draselný tekuty. V 54 litrovom demižone som zasiril víno na hodnotu 50 a uzavrel ho gumenov kvasnou zátkou s kvasnou rúrkou. O dva dni keď som víno opať premeral malo hodnotu už len 30. Víno ja naplnené až po vrch a medzi zátkou a hladinou je maximalne centimeter voľného miesta. Po opatovnom dosírení na 50 sa o dva dni situácia opakovala. Viete mi prosím poradiť čo sa s danou sírou stalo? kam sa mohla stratiť a prečo sa vlastne stráca?? po prípade ako a čím mám vino ošetriť, aby mi hladina síri otala rovnaká a nemusel som tam liat síru každé dva dni??? ešte doplním ak by to bolo podstatné tak kyseliny sa pohybuju v roznich nádobách od 7-8,5 a cukor merany cukromerom rozne od -1 po +1 ale prevažne je to okolo nuly. Za skorú odpoveď vopred ďakujem

ODPOVEDAŤ

PreVinarov.sk [92.245.217.*]

04.12.2018 08:54

Re: sirenie vína

Dobrý deň, koncentrácia voľnej síry sa časom znižuje a mení sa na viazanú síru. No vo vašom prípade je to strašne rýchle. Prečo ešte máte na demižóne kvasnú zátku? Víno ešte kvasí? Je v kvasnej zátke dostatok vody? Merali ste síru aj hneď po dosírení? Skúste odpovedať na otázky a určite vyriešime daný problém. Mimochodom zvyškový cukor vo víne nie je možné merať klasickým cukromerom.

ODPOVEDAŤ

Pavol [213.81.192.*]

04.12.2018 12:37

Re: Re: sirenie vína

ďakujem za odpoveď kvasnu zátku tam mam len z toho dôvodu aby som videl či víno už stojí alebo či ďalej pracuje a taktiež gumené uzáveri mám len s otvorom na kvasnu zátku tak vlastne vyplňujem ten otvor, aby nebol prístup vína k vzduchu. A áno v kvasnej zátke je dostatok vody. Samozrejme síru som vždy meral po dosírení, aby som si bol istý, že som mal správne výpočty a že víno je dostatočne dosírené a samozrejme každu nádobu som si zapísal, kde koľko síri už bolo pridané. Práve preto som prekvapený z toho ako rýchlo ta síra z vína mizne. Áno som si vedomí, že neviem zmerať presný zvyškový cukor vo víne používam to len na to, aby som odlíšil sladšie vína od suchších. Presný zbytkový cukor samozrejme nepoznam. Ešte dodám, že predtým ako mi došla objednávka tej tekutej síri som víno zasiroval práškovou sírou: http://www.previnarov.sk/Dvojsiricitan-draselny-Borken-100g-d311.htm a vlastne efekt bol rovnaký. čo by som mal teraz s vínom robiť? viete mi poradiť nejaký ďalší postup? mam víno prefiltrovat alebo ho zasíriť nejak silnejšie trebars na hodnotu 90? alebo to je už priveľa? Za každu radu budem vďačný.

ODPOVEDAŤ

jana [78.98.102.*]

04.11.2018 18:01

uzatvaranie

Dobry den pouzivame Ručnú pákovú zátkovačku , a neda sa nam korkova zatka uplne zasunut do flase , viete nam poradit kde robime chybu ? asi 20% zatky mame vysunutu z flase vonku. dakujeme za odpoved

ODPOVEDAŤ

PreVinarov.sk [92.245.217.*]

06.11.2018 08:14

Re: uzatvaranie

Dobrý deň, v hornej časti sa nachádza matica ktorou je možné nastaviť hĺbku zatlačenej zátky.

ODPOVEDAŤ

anna [95.102.177.*]

21.10.2018 12:10

dotaz

prosím VáS PORADTE mi nijaký prípravok na čírenie bieleho vína, po vykysnutí zmenilo farbu na ružovú, chceli by sme farbu povodnu bielu, dakujem

ODPOVEDAŤ

PreVinarov.sk [92.245.217.*]

06.11.2018 08:06

Re: dotaz

Takýto prípravok nemáme a nie som si istý či existuje nejaký bežný prípravok na zmenu farby

ODPOVEDAŤ

IvanB [78.99.118.*]

29.09.2018 16:04

Farba bieleho vína po prekvasení

Dobry den, prosim o nazor. Mam cca 50l “dokvasajuceho” prevazne veltlinu ruzoveho. Uvodzovky som pouzil zamerne, lebo nemam istotu, ci prekvasilo spravne, este nikdy predtym sa mi nieco take nestalo. Po zasireni mustu a odkaleni som pridal kvasinky, zacalo kvasit asi 5 dnoch, burlive kvasenie bolo silne, ale kratko po nom sa kvasenie velmi spomalilo a must akoby vobec nemenil farbu, do typickej burcakovej zltej sa nedostalo vobec, Dal som aj zivnu sol, ale kvasenie bolo stale velmi pomale, zatka vobec nebublala, na povrchu must iba “retiazkoval” malymi bublinkami. Kvasenie konci a vino je stale skor hnede ako do zlta, v chuti vsak citit alkohol, sladke nie je, teda predpokladam, ze prekvasilo. Je takyto priebeh podla vas v poriadku? Musi vino nutne pocas kvasenia ziskat typicku zltu farbu? Dakujem.

ODPOVEDAŤ

PreVinarov.sk [92.245.217.*]

03.10.2018 09:11

Re: Farba bieleho vína po prekvasení

Dobrý deň, Veltlín červený v niektorých rokoch sfarbí víno na tmavšie - tmavožlté, ružové až svetlohnedé.Je to ročníková záležitosť. Záleží na kvalite hrozna. podľa toho čo ste napísal víno je dokvasené a je nutné skontrolovať stav síry, v prípade nedostatku doplniť. Nemala by to byť chyba, len víno bude tmavšej farby, no chuťovo by malo byť ako po ostané roky.

ODPOVEDAŤ

Peter b [62.197.243.*]

11.09.2018 21:55

Kyslost

Doby den, chcel by som sa spytat mlade "vino" po vykvaseni ma kyslu chut, co s tym? Dakujem

ODPOVEDAŤ

PreVinarov.sk [92.245.217.*]

12.09.2018 08:41

Re: Kyslost

Dobrý deň, vedel by ste mi dať dodatočné informácie: Aký bol obsah cukru a kyselín v mušte? O akú odrodu sa jedná?

ODPOVEDAŤ

Peter b [62.197.243.*]

12.09.2018 21:44

Re: Re: Kyslost

Dobry den, obsah cukru bol 19 docukrene na 21,5, kyselinu v muste som nemeral. Jedna sa o zmesku

ODPOVEDAŤ

PreVinarov.sk [92.245.217.*]

19.09.2018 08:38

Re: Re: Re: Kyslost

Dobrý deň, je prirodzené že mladé víno je kyslejšie. Viete prosím zmerať obsah kyselín vo víne?

ODPOVEDAŤ

Abelo [77.247.224.*]

07.10.2018 13:42

Re: Re: Re: Re: Kyslost

Strata kyslosti je vlastnosť dlhého skladovania na "kvasnisiach". Robilo sa to v minulosti a preto stáčali víno pravidelne po Vianociach až Novom roku. Kyslosť sa pokúšam znížiť aj premiešaním kvasiniek pokiaľ víno pracuje. Používam to pri červenom. Biele má byť prirodzene kyslejšie. Zníženie kyslosti je problematické, lebo aj pri zmeraní ph, v domácich podmienkach bežného malovinára, nevieme aká kyslosť prevláda. Kyslé víno sa môže len polepšiť. Opačne to nejde. Nadá sa namiešať prirodzene chutiace množstvo kyselín vo víne. Preto sa treba naučiť na svoje kyslé a potom príde to dobré, zjemnená kyslosť, ak sa do vtedy nevypije. Ak je možné použiť kupáž s kvalitným starým bez kyselín. Výsledok môže byť prekvapivo dobrý.

ODPOVEDAŤ

Ľuboš Šafár [62.209.240.*]

28.08.2018 14:55

termín tohoročného zberu

Dobrý deň, pán Magic, dokedy doporučujete počkať s oberaním hrozna na víno. Toho roku dozrieva oveľa skôr. Oberať skôr, alebo počkať, kým počasie praje?. Ďakujem

ODPOVEDAŤ

PreVinarov.sk [92.245.217.*]

31.08.2018 07:59

Re: termín tohoročného zberu

Dobrý deň, to je ťažká otázka. Neviem čo je to za odrodu a neviem či nechcete prívlastok neskorý zber, bobuľový výber atď. Základom zberu je zmeranie cukornatosti hrozna a ešte podstatnejšie je zmerať kyseliny. Podľa týchto ukazovateľov zhodnotíte či je už čas na zber. Cukornatosť by mala byť okolo 17 – 22 °NM a množstvo kyselín pri zbere nin. 6 g/l. Ako som písal na začiatku všetko záleží od odrody. Napr. RR by mal mať vyššie množstvo kyselín pretože je to prirodzené pre túto odrodu.

ODPOVEDAŤ

Pato [85.237.234.*]

20.07.2018 22:15

Dezinfekcia

Dobrý deň, chcel by som sa Vás opýtať na dezinfekčný prostriedok D-water, zakúpil som ho vo vinarskom obchode kde mi vraveli ze by to mohlo pomôcť pri vyčistení sudov v ktorých bolo víno skazene myškou. Chcem sa opýtať na skúsenosť, poprípade či je vhodné aj na umytie vinárskeho náčinia ako je mlynček, lis a pod. Ďakujem za odpoveď

ODPOVEDAŤ

PreVinarov.sk [92.245.217.*]

23.07.2018 09:29

Re: Dezinfekcia

Dobrý deň, to by mala byť skôr otázka na obchod kde ste daný prípravok kúpil. V súčastnosti je na trhu strašne veľa rôznych prípravkov a nie je možné poznať a vyskúšať všetky. Daný prípravok nepoznáme takže Vám nevieme odpovedať na danú otázku. Mimochodom na každom zakúpenom výrobku musí byť napísané ako sa používa a načo je presne určený.

ODPOVEDAŤ

Igor [195.91.29.*]

16.07.2018 17:07

Ochranná sieť

Chcel by som sa opýtať či sieť kód 360 proti vtákom sa dá použiť aj opakovane viac rokov. Ďakujem za odpoveď.

ODPOVEDAŤ

PreVinarov.sk [92.245.217.*]

17.07.2018 08:56

Re: Ochranná sieť

Dobrý deň, áno je to možné. Podľa toho ako sa o ňu staráte. Nám vydržala cca 5-6 rokov a tento rok už musíme asi polovicu sietí vymeniť, lebo sú už deravé.

ODPOVEDAŤ

eva [185.42.4.*]

23.04.2018 15:43

vosk

chcem sa opytat, aku funkciu plni na sadenici voskovy prstenec. vinic sme zasadili minulu jesen a tento rok som si vsimla, ze tam uz nie je. je to chyba alebo je to v poriadku? dakujem

ODPOVEDAŤ

PreVinarov.sk [92.245.217.*]

24.04.2018 08:57

Re: vosk

Je to v poriadku, po určitom čase vosk postupne odpadáva. Je to antitranspiračná látka slúžiaca na obmedzenie výparu vody ako aj na spevnenie.

ODPOVEDAŤ

Stano [95.105.194.*]

21.04.2018 05:30

Hakofyt B

Dobrý deň, chcel by som sa spýtať, od akého dátumu v roku sa môže používať listová výživa Hakofyt B, v dvojtýždňových intervaloch, kedy ju treba ukončiť a či sa dá kúpiť aj v obchode, alebo len u Vás ďakujem za odpoveď.

ODPOVEDAŤ

PreVinarov.sk [92.245.217.*]

24.04.2018 08:22

Re: Hakofyt B

Dobrý deň, listová výživa nemá časové obmedzenie. Je len na Vás dokedy ju budete používať. Rastlina si prevezme len živiny ktoré jej chýbajú. Neviem či sa dá kúpiť niekde v obchode. No v našom e-shope je možnosť si ju objednať.

ODPOVEDAŤ

Paťo [85.248.2.*]

16.04.2018 15:31

myška vo víne

Dobrý deň. chcel by som sa opýtať na pachuť vo víne ktorá pripomína pach myšky. Chytilo mi to minuloročnú úrodu cca 100l bieleho vína. Chcem sa opýtať na dovod, prečo k tomu dojde. Môže to suvisiet aj s tým, že som prvý krat použil pred lisovaním hrozna elektický mlynček ktorý oddeloval strapce od bobúl? roky dozadu som s myškou problemy pri klasickom mlynčeku nemal. dakujem za odpoved

ODPOVEDAŤ

PreVinarov.sk [92.245.217.*]

18.04.2018 09:30

Re: myška vo víne

Myšina je nepríjemná choroba vína, ktorá sa nedá odstrániť. S použitím mlynkoodstopkovača to nesúvisí. Je treba sa pozrieť na hygienu spracovania hrozna a používať pri výrobe vína síru.

ODPOVEDAŤ

Pato [85.237.234.*]

21.04.2018 18:40

Re: Re: myška vo víne

Dobrý deň, viete mi poradiť bližšie v ktoréj fáze si na ňu dať pozor? Sudy do ktorých nalejem mušt po vylisovani sú pár krát premiesane s vodou a reťazou, umyté prípravkom na čistenie sudov, a následne je použitý sirny knot. Čo sa týka ošetrenie muštu nejakým prípravkom som zatiaľ neskúšal, po prerobeni muštu v sudoch to stacam do sklenených demizonov a použijem síru.

ODPOVEDAŤ

PreVinarov.sk [92.245.217.*]

24.04.2018 08:12

Re: Re: Re: myška vo víne

Dobrý deň, je ťažké presne určiť fázu kde nastala chyba. No doporučoval by som Vám vyrábať víno len v sklenených fľašiach. Skúste vynechať drevené sudy ( môžu byť už nainfikované chorobou).V skle sa ľahšie udržuje čistota.

ODPOVEDAŤ

Pato [85.237.234.*]

10.06.2018 20:25

Re: Re: Re: Re: myška vo víne

Dobrý deň, a viete mi poradiť nejaký prípravok na vymyvanie aklenenych demizonov?kedze pokazené víno bolo uskladnené aj v nich. Alebo stačí iba umytie s kys.citronovou a následne vyširkovanie? Ďakujem za odpoveď

ODPOVEDAŤ

PreVinarov.sk [92.245.217.*]

20.06.2018 08:28

Re: Re: Re: Re: Re: myška vo víne

Je nutné dokonalé umytie nádob. Aj kyselina citrónová je vhodná. Pravdaže síra je nutná. Nezabudnite aj na dobré umyte náradie a náčinie pri spracovaní hrozna a muštu.

ODPOVEDAŤ

Mačanský Mikuláš [178.41.236.*]

07.04.2018 22:51

zlá technologia

Zdravím,na základe zlej technológie pri výrobe vína-červená zmes mám 50l mladého vína nedobrej- zatuchnutej chuti aj vône.Prosím poradˇte, ako a čim odstrániť a vylepšiť jeho vlastnosti,ďakujem.

ODPOVEDAŤ

PreVinarov.sk [92.245.217.*]

11.04.2018 16:06

Re: zlá technologia

Dobrý deň, s taktýmto opisom je to veľmi ťažké poradiť. Potreboval by som presnejšie informácie. Aké množstvo voľnej síry obsahuje víno. Nie je zoxidované. Akú konkrétne pachuť a vôňu je tam cítiť?

ODPOVEDAŤ

Pato [85.237.234.*]

06.01.2018 22:28

Sladenie vína

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, ako je s dodatočným sladenim mladého vína. Pri hľadaní na stránkach som narazil na produkt Sorbitol (nekvasitelny cukor v tekutej podobe). Chcem sa opýtať či s týmto produktom máte nejaké skúsenosti, poprípade či mi viete poradiť niečo iné, vhodnejšie pre zasladenie vína. Vopred ďakujem za odpoveď.

ODPOVEDAŤ

PreVinarov.sk [92.245.217.*]

08.01.2018 09:22

Re: Sladenie vína

Dobrý deň, Daný produkt nepoznám. Väčšina vinárov používa rektifikovaný muštový koncentrát vyrobený z hroznovej šťavy. Je to prírodný produkt ktorý sa len jednoducho primieša do vína.

ODPOVEDAŤ

pavol [213.81.192.*]

15.11.2017 16:12

filtracia vina

Dobrý deň rád by som sa opýtal ako skoro bo skončení kvasenia možem vino filtrovať prvý krát a aké jemné filtračné dosky možem na prvu filtraciu použiť, aby vino nemalo pri ďalšom zrení nejaké nedostatky alebo tak podobne. Víno mam v sklenených demižonoch a na jar by som ho rád fľaškoval. Nieje určené na nejaké dlhé školenie alebo zrenie v sudoch. Za skorú odpoveď vopred ďakujem.

ODPOVEDAŤ

PreVinarov.sk [92.245.217.*]

21.11.2017 09:11

Re: filtracia vina

Dobrý deň, pH by sa malo pohybovať medzi 3-3,5. Pri bielom víne by to malo byť bližšie k pH 3. Pri odrode RR môže byť nameraná kyselina 10 mg/l aj viac. Potrebujete zvýšiť kyseliny vo víne aby ste dosiahol optimálne pH. Víno obsahuje viac druhov kyselín - vínnu, jablčnú, mliečnu, askorbovú, jantárovú, citrónovú, octovú... Pre Vás by bolo vodné pridávanie kyseliny mliečnej ktorá je jemnejšia a prípadne pridať kyselinu vínnu. Pozor kyselina vínna je dosť výrazná vo víne a dlhšie sa integruje do vína. Na vypadávanie vínneho kameňa je vhodný prípravok MetaVin Opti ktorý nájdete aj na našich stránkach.

ODPOVEDAŤ

PreVinarov.sk [92.245.217.*]

19.11.2017 15:58

Re: filtracia vina

Dobrý deň. Je dobré víno z kvasníc stočiť aby bolo čo najčistejšie. Ak ho nechcete číriť napr bentonitom prípadne iným prípravkom, je dobré filtrovať hrubou filtráciou(napr. dosky S 80, S 60). Pretože jemnejšie dosky by sa rýchlo zapchali. Až následne by som odporúčal jemnejšie dosky (S 20, S 10)

ODPOVEDAŤ

Pavol [213.81.192.*]

20.11.2017 09:34

Re: Re: filtracia vina

Dobrý deň. Víno bolo stočené z kvasníc a asi mesiac po ukončení kvasenia.. prefiltroval som ho na S 10. Rád by som sa Vás ešte opýtal či by ste mi nevedeli poradiť niečo na vinny kameň keďze sa mi stále vyzráža na dne demižónov a bojím sa, aby sa rovnako netvoril aj v dobe keď už bude víno vo fĺašiach. a druha otázka: Dá sa nejak upravyť Ph? Víno malo dosť vysoké kyseliny tak sme ich upravyli na hodnotu asi 7-8 stupňov, ale takto sa nám Ph zvyšilo na 4 čo je asi už trošku priveľa a neviem čo stým mám robiť. Je to nejak škodlíve pre organizmus alebo niečo také? alebo dá sa to nejak upravyť. Jedná sa o víno z odrody rizling rynsky zvyškovy cukor je 1-2 stupne NM. mnozstvo sýri je 48 +/- 2 stupne, kyseliny 7-8 stupnou a Ph 4. za skorú odpoveď vopred ďakujem

ODPOVEDAŤ

Jurica Ľudovít [178.253.154.*]

13.08.2017 19:22

Mučnatka

Chcem sa spýtať, či možem urobiť postrek, keď už má vinič plody. Sme začiatočníci a zatiaľ sme taký problém nemali,tak sme preventívny postrek nerobili. Ďakujem

ODPOVEDAŤ

PreVinarov.sk [92.245.217.*]

16.08.2017 11:23

Re: Mučnatka

Dobrý deň, je možné striekať len musíte dodržať ochranné lehoty. čiže ak je ochranná lehota 30 dní tak dovtedy nie je možné plody konzumovať. Najlepšia je biologická ochrana ktorá aj lieči rastlinu. Skúste si zakúpiť napr. preparát Cocana. PreVinaros.sk

ODPOVEDAŤ

Peto [193.87.11.*]

03.05.2017 21:47

sadenice

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, ohľadom sadenia viniča na jar a jeseň. V ktorom období je podla vás lepšie vysadit sadenice muštových sadeníc? Respektíve ako správne postupovat pri vysadzaní na jeseň? Vopred ďakujem za odpoved

ODPOVEDAŤ

PreVinarov.sk [92.245.217.*]

12.05.2017 08:34

Re: sadenice

Dobrý deň, sú to 2 rovnocenné sezóny. Je to len na Vás ktorú si zvolíte. Základy sadenia nájdete v tomto odkaze: http://www.previnarov.sk/show-free.htm?fid=17 Spozdravom, PreVinarov.sk

ODPOVEDAŤ

Patrik [85.248.2.*]

03.04.2017 13:33

letorasty

Dobrý deň. Chcel by som sa Vás opýtať. ako to je so skracovaním letorastov počas roka. Minulý rok som vysadil mušotvú odrodu Dunaj, letorasty dosahovali výsku aj cez 2 metre. Je potrebné / prospešné ích na istu dĺžku skrátiť alebo ich nechať tak? Za skorú odpoveď ďakujem. S pozdravom Patrik

ODPOVEDAŤ

PreVinarov.sk [92.245.217.*]

04.04.2017 08:58

Re: letorasty

Vo svojej vinici, ako jednu z tzv. zelených prác, praktizujem letné snímanie letorastov. Znamená to, že konce letorastov, ktoré prerastajú nad horný oporný drôt odstraňujem v takej výške ako dočiahnem. Doporučovaný termín tohto úkonu bol niekedy začiatok augusta. Podľa mojich skúseností je to v našich podmienkach, pri intenzívnej starostlivosti o vinič, neskoro. Ja s tým začínam väčšinou v polovici júla a pokračujem až do jesene. Hlavný dôvod tohto zákroku, spolu s vylamovaním zálistkov a odstraňovaním prebytočných listov v zóne strapcov, je presvetlenie vinice a tým zlepšenie jej zdravotného stavu.

ODPOVEDAŤ

Filip [147.175.181.*]

02.03.2017 09:33

Dosadzanie viniča

Dobrý deň.Chcel by som dosadiť muštové odrody do svojho vinohradu,ktorý sa nachádza v Leviciach (Nitriansky kraj) Vinohrad je v miernom kopci no orientovaný na severnú stranu.Teraz tam mám odrody Veltlinske zelene,Frankovka modrá a chcel by som dosadiť bud Alibernet,Devín,Dunaj,Pesecká Leanka,Frankovka.Vedeli by ste mi prosím Vás poradiť čo by bolo najlepšou alternatívou aj na dlhodobe uskladnenie v dubových sudoch? ĎAKUJEM

ODPOVEDAŤ

PreVinarov.sk [92.245.217.*]

02.03.2017 18:09

Re: Dosadzanie viniča

Vzhľadom na nevyhovujúcu expozíciu svahu, doporučujem vysadiť skoré odrody.Určite nie FM, PL,Al,.Lepšia voľba je Dunaj, Devín a Dornfeder.

ODPOVEDAŤ

David [213.81.192.*]

20.11.2016 18:36

síra

Dobrý deň na stopnutie kvasenia som pouzil tekutú síru z vašej stránky myslím, že to je 5% roztok.. podla návodu na obale som víno zasíril jednu nádobu strednym sírením ale kedže kvasenie neprestalo a cukor klesol o dalsie dva stupne v dalšich dvoch nádobách som to nechcel riskovať a použil som niečo medzi stredným sírením a silným sírením. Pri druhom stáčaní som už sírenie nerobil ako to píše na návode, že mám aplikovať polovičnu dávku síri. Ale vo víne je aj tak síru cítiť. Aj v aróme. Viete mi prosím poradiť ako sa tej chute zbavyť? existuje nejaka možnosť ako túto chuť a arómu zjemniť? Za skorú odpoveď vopred ďakujem. S pozdravom Dávid

ODPOVEDAŤ

PreVinarov.sk [92.245.217.*]

22.11.2016 08:40

Re: síra

Dobrý deň, tekutá síra má tú výhodu že sa viaže so vzduchom. Čiže stačí pár krát čerpadlom prečerpať víno z nádoby do nádoby. Môžete si prípadne aj zmerať voľný obsah SO2 pred prečerpávaním a po ňom.

ODPOVEDAŤ

Pavol [213.81.192.*]

27.09.2016 11:32

Sírenie vína

Zdravím, Včera poobede sme zasírili víno tekutou sírou podľa návodu na obale, ale víno neprestáva kysnúť (buľkať).

ODPOVEDAŤ

Lukáš Šoka [195.168.27.*]

08.09.2016 10:15

kvasenie v nerezovej nadrzi typ olej

Dobry den, mohli by ste mi prosim poradit ohladne kvasenia v nerezovych nadrziach typ olej. Prechadzam z klasickych sklennych demizonov na spominane nadrze. Jedna sa o to ze tu nie je ziadna kvasna zadka len plavajuci vrchnak. Cize neviem ako spravne zamedzit styku vzduchu z fermentovanou kvapalinou. Pocul som ze sa cez nadrz da igelit a cele sa to stiahne gumou, cize CO2 si tlakom samovolne odchadza. Mozete mi to potvrdit pripadne navrhnut ine riesenie? Dakujem

ODPOVEDAŤ

ivana [195.146.147.*]

31.08.2016 08:35

štepy

Dobrý deň, manžel dostal minulú jeseň 5 ks zavoskovaných štepov Pálavy. Štepy posadil a zahrnul zemou s pieskom. Na jar ich odhrabal ale len 3 zapučali. Potom prišiel prízemný mráz. Znova zapučal len jeden štep a ten má teraz na jeseň prírastok len asi 30 cm. Je šanca že ostatné štepy budúci rok môžu ešte vyrašiť alebo to treba vyhodiť?

ODPOVEDAŤ

PreVinarov.sk [92.245.217.*]

06.09.2016 08:25

Re: štepy

Dobrý deň, je veľmi malá pravdepodobnosť že by na jar opäť ožili. Štepy mali ostať zahrnuté po celý čas a nie ich odkrývať. Výhonok by bez problémov prešiel cez pôdu kde je chránený pred mrazom ale aj slnkom ktoré pri vyššej intenzite výhonok spáli. Vo Vašom prípade mráz pravdepodobne poškodil rastliny. Pozrite si prosím tento link možno Vám to pri ďalšom sadení pomôže - http://www.previnarov.sk/show-free.htm?fid=17

ODPOVEDAŤ

pavol [213.81.192.*]

26.07.2016 11:57

vyschynanie listov a strapcov

Tobrý deň potreboval by som poradiť, že čo sa deje s mojim hroznom. Zničoho nič mi začali od konca vyschynať listy a strapce, ktoré boli ešte minuly týždeň krásne zdravé bez jedinej chorej bobuľky teraz vyzeraju hrozne. Vinič bol postriekany minuly týždeň proti mučnatke peronospore a plesniam bielej a sivej a dnes pridem do vinice a nestačil som sa diviť v akom zlom stave za týždeň zrazu je. Prikladám aj fotky. http://www.imageworld.sk/images/e04nl24liw4oac90ywr.jpg http://www.imageworld.sk/images/t4a3vgazsg022e3to676.jpg http://www.imageworld.sk/images/9qx7qmqw8mssjiynmdy3.jpg http://www.imageworld.sk/images/fdq0cmdpsowk5uloxugp.jpg http://www.imageworld.sk/images/1eb9dqcpg22maqc2itvn.jpg http://www.imageworld.sk/images/17flkce5b2bnlqp2425.jpg http://www.imageworld.sk/images/q8gv5lrsghgevtaa1bx.jpg http://www.imageworld.sk/images/p4m3mpf67cvd18ydzmvg.jpg http://www.imageworld.sk/images/96gkwal2y52uu9uzh6a.jpg http://www.imageworld.sk/images/kcikufk8ctunnh9evcx5.jpg http://www.imageworld.sk/images/pc7ttjq5qo2i4shdec5r.jpg http://www.imageworld.sk/images/isuvbhhfd8rhoeeo841.jpg prosim o nejaku radu čo to mohlo sposobyť a čo stým teraz robiť aby som zachránil aspon niečo z urody

ODPOVEDAŤ

jaro [85.237.234.*]

22.04.2016 20:36

poradi mi niekto?

Dobry den,chcel by som poradit jako sa starat o hrozno,kupil som dom a je tu velmi zanedbane hrozno,ja by som ho chcel udrzat a popripade rozsvit-spravit si taky svoj mensi hroznovy sad,viete mi poradit jako nato?Moj mail je jaro.mi@azet.sk.Dakujem.

ODPOVEDAŤ

PreVinarov.sk [92.245.217.*]

04.05.2016 15:11

Re: poradi mi niekto?

Dobrý deň, odpoveď sme Vám dali do Vašeho mailu ako ste požadoval.

ODPOVEDAŤ

Juraj [62.197.243.*]

01.12.2015 23:36

Bentonit

Dobry den, chcel by so sa spytat ako by mal byt dlho aplikovany bentonit v mladom vine? Dakujem

ODPOVEDAŤ

preVinarov.sk [92.245.217.*]

10.12.2015 08:59

Re: Bentonit

Dobrý deň, je veľké množstvo bentonitov. Aj na našich stránkach sú aspoň 4 druhy. Je nutné si dokonale prečítať návod a podľa neho sa riadiť. Dôležité je aby víno zostalo číre a pravdepodobne ho budete musieť ešte stočiť prípadne prefiltrovať.

ODPOVEDAŤ

paly [178.40.62.*]

29.11.2015 14:32

ztmavnutie vina

Dobrý deň Neviete mi nahodou poradiť, prečo mi biele vino po skončení kvasenia a naslednom stočení do novej pať litrovej fľaše víno uplne zmenilo farbu? Predtym bolo krasne žlté a teraz zničoho nič zmenilo farbu na tmavu az hrdzavu alebo tmavo oranžovu. Už na začiatku som si všimol, že na na hladine sa vytvaral niečo ako oranžový film, ktorý keď som pohol z fľašou sa začal pomaly zmiešavať s vinom ale teraz zmenilo farbu cele vino od vrchu az po spodok fľaše. Neviete prečo? čo to zapričinilo nech sa možem v budúcnosti tomu vyhnuť? Za skoru odpovď vopred ďakujem.

ODPOVEDAŤ

paly [213.81.192.*]

26.07.2016 12:59

Re: ztmavnutie vina

ODPOVEDAŤ

paly [213.81.192.*]

26.07.2016 13:00

Re: Re: ztmavnutie vina

[URL=http://www.imageworld.sk/viewer.php?file=qk5nwsayk9dc4b1lmpox.jpg][IMG]http://www.imageworld.sk/images/qk 5nwsayk9dc4b1lmpox_thumb.jpg[/IMG][/URL]

ODPOVEDAŤ

pa [213.81.192.*]

26.07.2016 13:01

Re: Re: Re: ztmavnutie vina

Thanks to ImageWorld.sk for Free image hosting

ODPOVEDAŤ

preVinarov.sk [92.245.217.*]

01.12.2015 10:49

Re: ztmavnutie vina

Dobrý deň, víno bolo veľmi skoro stočené s kvasníc. Je nutné pridať do neho kvasnice (dúfam že Vám ešte nejake ostali z kvasenia) a nechať ho tam cca 2 týždne. Víno treba nechať sedimentovať a mala by sa mu vrátiť farba a aj čírosť. Nezabudnite víno po stiahnutí do nádoby zasíriť.

ODPOVEDAŤ

Vratko [178.41.118.*]

21.12.2017 17:19

Re: Re: ztmavnutie vina

Dobrý deň, stalo sa mi to isté. Po stočení z kvasníc mi víno výrazne ztmavlo. Nemám však už pôvodné kvasnice. Vrátil som do vína nejaký zvyšok sedimentu z odkalovacieho menšieho demižónika, no neviem ... A teda, keď nemám kvasnice na ktorých víno kvasilo, čím/ako by som mu mohol pomôcť ?

ODPOVEDAŤ

Lukas [62.65.186.*]

19.11.2015 19:30

presadzanie

Dobry den chcem sa spytat da sa presadit uz aj zasadene dvoj alebo trojrocne hrozno ? ak ano akym sposobom ? co treba spravit ?

ODPOVEDAŤ

preVinarov.sk [92.245.217.*]

19.11.2015 21:19

Re: presadzanie

Presádzať takéto hrozno sa odporúča skoro na jar(kým nemá ešte listy) alebo neskoro na jeseň (október, november) kým ešte nemrzne a už sú opadané listy. No v každom prípade sa presádzanie nemusí na 100% podariť. Stále je tam riziko že rastlina zostane poškodená. Je treba odkopať čo najväčšiu časť koreňovej sústavy čo nie je vôbec jednoduché keďže vinič má koreň rastúci kolmo do zeme. Pri presádzaní je dobré poskracovať výhonky a nezabudnúť na dostatočnú zálievku.

ODPOVEDAŤ

Igor [89.173.61.*]

15.11.2015 20:45

sadenice

Dobry den, Ked su sadenice zavoskovane tak ich tiez treba prihrabat hlinou pod kopcek alebo zavoskovane netreba prihrabavat? Dakujem

ODPOVEDAŤ

preVinarov.sk [92.245.217.*]

17.11.2015 15:35

Re: sadenice

Dobrý deň, Sadenice je nutné vždy schovať pod kopček hliny.

ODPOVEDAŤ

Jaroslav [212.5.207.*]

05.11.2015 07:40

čírenie vína

dobrý deň , chcel by som sa opýtať doma som vyrobil víno z bieleho hrozna ale je stále dosť kalné vlastne je v ňom akási hmla , Mám pocit že má snahu sa trochu vyčistiť ale strašne pomaly. Čím by sa to dalo prosím vás vyčistiť samozrejme aby sa víno nepoškodilo po zdravotnej stránke ?

ODPOVEDAŤ

Jaroslav [188.120.27.*]

14.05.2016 15:24

Re: čírenie vína

čírenie vína

ODPOVEDAŤ

preVinarov.sk [92.245.217.*]

05.11.2015 09:49

Re: čírenie vína

Dobrý deň, na čírenie vína je vhodný prípravok NaCalit PORE-TEC. Prípadne je možné použiť Ising Clair Hausenpaste v kombinácii s kremičitým sólom KLAR-SOL SUPER. Obe možnosti sú šetrné k vínu, potom víno treba stočiť prípadne prefiltrovať. Kompletné špecifikácie si nájdete na našich stránkach pri konkrétnych produktoch, alebo tu: http://www.previnarov.sk/Cirenie-vin-c9_53_2.htm

ODPOVEDAŤ

Michal [160.44.230.*]

21.10.2015 11:40

vysadba

Dobry den, chcem sa spytat do akej nim. teploty sa odporuca vysadba vinica na jesen? Dakujem

ODPOVEDAŤ

preVinarov.sk [92.245.217.*]

21.10.2015 21:15

Re: vysadba

Dobrý deň, výsadba sa vykonáva do prvých mrazov. Najlepšie pri teplote do 2 stupňov. Je dôležité aby nezmrzli korene a aby bola rastlina zahrnutá zemou. Pozrite link http://www.previnarov.sk/show-free.htm?fid=17

ODPOVEDAŤ

Tomáš [91.127.44.*]

04.10.2015 18:17

Výber odrody

Dobrý deň v Gerlachove pri Poprade chcel by som odporúčiť niaku odrodu ktorá by dozrela aj v našich podmienkach.Minulí rok som si kúpil odrodu Nero síce ešte nerodí ale vyzerá že sa jej darí a chcel by som poradiť ešte s ďalšími odrodami, či už muštové alebo stolové vopred ďakujem.

ODPOVEDAŤ

preVinarov.sk [92.245.217.*]

06.10.2015 08:30

Re: Výber odrody

Dobrý deň, Odporúčam tieto odrody: Moldova, Bulgar, Souvenir, Guzaľ kara – skorá, Kišmiš Moldavský

ODPOVEDAŤ

Filip [188.123.112.*]

14.09.2015 20:46

Kvalita sadeníc

Dobrý den Chcem sa spítať na tie sadenice čo tu predávate konkrétne muštové, sú tie sadenice upravené? ako zavoskované a zastrihnuté korene ? A ako ich doma uskladnit na zimu po obdrzaní aby som ich mohol na jaro zasadit ?

ODPOVEDAŤ

preVinarov.sk [92.245.217.*]

21.09.2015 13:06

Re: Kvalita sadeníc

Dobrý deň, Sadenice sú zavoskované/ parafínované a sú certifikované Ústredným kontrolným a skúšobným ústavom poľnohospodárskym podľa zákona č. 597/2006. Korene sa zastrihávajú pred sadením na dĺžku cca 10cm. Sadenice kúpené v novembri sa priamo vysádzajú ak ich chcete uskladniť tak najlepšie v piesku, pivnici kde je stála teplota približne 5 stupňov celzia. Tu si môžete prečítať yákladné informácie o sadení: http://www.previnarov.sk/show-free.htm?fid=17 S pozdravom, preVinarov

ODPOVEDAŤ

Jana [78.99.52.*]

12.08.2015 14:10

vinic

Prosim o radu,musela som odstranit v zahrade cely koren vinica stoloveho, vyschynalo a vnutro dreva bolo prevrtane chodbami,teraz asi viac ako mesiac vyrasili zo zvysku korena 3 vyhonky vyzeraju zdravo prosim ako dalej postupovat,rada by som hrozno zachovala a na zvysenu oporu nechala tahat,dakujem

ODPOVEDAŤ

preVinarov.sk [92.245.217.*]

17.08.2015 23:15

Re: vinic

Dobrý deň, ak sa jedná o zaštepenú rastlinu na podpníku je treba určiť, či výhonok rastie z podníkového koreňa, alebo z dreva ušľachtilého viniča ( nad miestom štepenia ) Vo vašom prípade sa asi jedná o výhonok z podpníka,ten sa dá preštepiť ( alebo prevrúblovať), alebo celý koreň kompletne odstrániť. V prípade, že nový výhonok rastie z ušľachtilého dreva, je treba ho vyväzovať k nejakej opore a zbavovať zálistkových výhonkov .Na budúci rok môžeme mať na ňom riadnu úrodu. Pozor príliš nezaťažovať v prvých rokoch.

ODPOVEDAŤ

paly [78.98.121.*]

03.08.2015 13:12

oranzove listy a strapce

dobrý den rád by som sa opýtal či mi neviete poradiť ak na niektorých kríkoch mam zvlastne sfarbene listy tak tmavo pomaly mozno az do hneda a zo spodnej strany su uplne oranzove. co to moze byt za problem a ako to riesit. a druhá otázka ak mi na strapcoch nedorastaju bobule do velkosti ako by bezne mali mat kde je problem.. neviem ale stym suvisí asi aj to ze niektore strapce su uplne riedke a bobulky su tam totalne zakrpatene jedine co som si na tom este vsimol tak ze maju po sebe dost vela takych ciernych bodiek. Viete mi poradit co by som mal urobit aby mi vinic rastol tak ako má? jedná sa o odrody rizling rýnsky veltlínske zelene weis burgunder muller thurgau a este nieco ine ale to uz neviem ako sa vola. vopred dakujem.

ODPOVEDAŤ

preVinarov.sk [92.245.217.*]

10.08.2015 12:16

Re: oranzove listy a strapce

Dobrý deň, ospravedlňujem sa za neskoršiu odpoveď, vzhľadom na dovolenku. Čo sa týka tých listov je ťažké určiť z opisu príčinu. Tých príčin môže byť veľké množstvo, opíšem Vám tie najčastejšie: Príčinou môže byť to že je to mladý koreň a má nedostatok vlahy. Tedy rastlina odstavuje listy (najčastejšie tie posledné) - treba zabezpečiť dostatok vlahy, keď bude rastlina staršia s dostatočnou koreňovou sústavou by tento problém nemal vzniknúť. Ďalšou príčinou je to že je veľmi teplo a listy majú úpal. Je to bežný jav vtedy keď je rastlina vystavená silnému slnku. No rastlinu to nepoškodí až natoľko aby neskôr dosiahla normálny rast. Najhoršou príčinou môže byť vírusová choroba. Tých je tiež pomerne veľké množstvo. Ak by mala už začiatkom jari problém, tak je to pravdepodobne vírusová choroba. V tom prípade je nutné rastlinu odstrániť. Takéto strapce vznikajú vtedy keď kvietky neboli opelené alebo je to dôsledok výživy. Aj keď vinič je samoopelivý, no v dôsledku vplyvu počasia (dážď, zima atď.) nebol opelený. Prípadne mu chýbali stopové prvky (najmä bór a molybdén) ktoré zohrávajú dôležitú úlohu pri opelovaní. Je dôležite na jar a pred kvitnutím pridávať dostatočné množstvo stopových prvkov. Môžete zakopať hnojivo (napr.Cererit), alebo použiť listovú výživu so stopovými prvkami (napr. Hakofyt B, ktorý nájdete aj na naších stránkach). Bodky na bobuliach je odrodová vlastnosť, nie je to závada. Rizling rýnsky, Muller Thurgau a pod. ich majú na bobuliach.

ODPOVEDAŤ

Tomáš [82.119.106.*]

05.06.2015 15:40

Sud

Dobrý deň. Chcem sa opýtať, či je drevený sud vhodný aj na dozretie čaju. Prípadne aké riziká vznikajú pri takomto niečom. Ďakujem Vám veľmi pekne za radu. Pekný deň.

ODPOVEDAŤ

preVinarov.sk [92.245.217.*]

08.06.2015 11:57

Re: Sud

Dobrý deň, Keďže nepoznáme technológiu dozrievania čaju nevieme Vám dať odpoveď na otázku. Súdok je zvnútra vypaľovaný takže sa do tekutiny v ňom uvoľňujú aromatické látky (vanilkové, ovocné tóny, taníny atď).

ODPOVEDAŤ

Jozef [78.98.189.*]

25.05.2015 18:19

Sorty

Ktoré sorty rezistentných stolových viničov mi doporučujete do oblasti Žilina?Mám slnečnú záhradu s ťažšou pôdou s možnosťou dostatku konského hnoja /kompostu/ a druhú záhradku na úpätí mierneho severného svahu od jari do jesene s celodenným slnkom, s piesočnatohlinitou pôdou a tiež s možnosťou dostatku hnoja.

ODPOVEDAŤ

preVinarov.sk [92.245.217.*]

01.06.2015 21:10

Re: Sorty

Dobrý deň, najlepšie odrody na danú oblasť sú - Bulgar, Nero, Concordia, Bianca a Esther. Su to všetko rezistentné odrody so skorým dozrievaním. Keďže Vaša klimatická poloha je chladná hrozno bude dozrievať približne s jeden až dvojtýždenným oneskorením. Sadenice musia mať dostatok slnka, vlahy a dostatočnú ochranu prti vetru.

ODPOVEDAŤ

Michal [160.44.230.*]

21.04.2015 14:58

hnojivo pri vysadbe

Dobry den, mohol by som Vas porposit z osobnej skusenosti ake hnojivo je dobre pouzit pred vysadbou noveho vinica? Kedy je lepsie vysadzat jesen alebo jar?

ODPOVEDAŤ

preVinarov.sk [92.245.217.*]

23.04.2015 12:52

Re: hnojivo pri vysadbe

Vhodná je veľmi hlboká orba, prípadne rigolovanie, so zapracovaním maštaľného hnoja a priemyselných hnojív - jednozložkových (Superfosfát, Síran draselný, Cererit ) alebo viaczložkových NPK. Tieto práce je vhodné vykonať minimálne 2-3mesiace pred vlastnou výsadbou. Je nevhodné pridať NPK priamo do vykopanej jamy pod korene pri sadení, podsádzaní viniča. Môžeme tak spraviť len vtedy, keď vykopeme hlbšiu jamu, tam nasypeme NPK alebo príp. aj maštaľný hnoj, navrstvíme minimálne 10 cm zeme a až potom môžeme sadiť. Niektorí vinári radšej sadia na jar a iní na jeseň. Nie je v tom zásadný rozdiel. Na jeseň je dostatok vlahy ale treba mladé sadenice uchrániť pred mrazom. Pri sadení na jar je dôležité sledovať dostatok vlahy a mladé púčiky ochrániť pred silným priamym slnkom napr. kopčekom zeme. Je to v podstate jedno aký termín si zvolíte. Ja radšej sadím na jeseň.

ODPOVEDAŤ

Martin [195.91.10.*]

09.03.2015 08:07

mucnatka

Dobrý deň, chcem sa Vás opýtať. Minulý rok som vôbec nemal úrodu kvôli mucnatke. Tento rok som urobil rez len na dve očká záložný a tri očká tazen, aby sa vinič spamätal. Aký postrek by ste mi doporučili, keď bol v minulom roku veľmi silný infekčných tlak a bol komplet napadnutý vinič?

ODPOVEDAŤ

preVinarov.sk [92.245.217.*]

10.03.2015 09:38

Re: mucnatka

Určite vykonajte predjarný postrek ( keď začnú rašiť očká viniča) Sulkou 5%, alebo Thiovitom 2%. Vinič je treba dôkladne poumývať ( vrátane kmienkov ).Druhý dôkladný postrek vykonajte vo fáze 4-5 listov Thiovitom 0,6 % a tretí vo fáze keď letorasty dosiahnu dĺžku 60 až 80 cm znovu Thiovitom 0,6 % .Tesne pred kvetom použite intenzívny systémový prípravok ( Collis, Vivando, Dynali, Falkon a p. ) a ďalej pokračujte podľa signalizácie.

ODPOVEDAŤ

Martin [195.91.4.*]

11.03.2015 14:01

Re: Re: mucnatka

Ďakujem za odpoveď

ODPOVEDAŤ

Papo, Cabaj [93.184.73.*]

24.02.2015 13:35

U mňa sa ujalo 100% štepov

Zdravím vás. Minulý rok som na jar nakúpil od p. Magica sadenice stolového hrozna, po 2 – 3 – 4 štepy z každého, aby sme mali v rodine dlhé obdobie rôzne druhy hrozna na stôl. Ujali sa mi všetky štepy, čo ma milo prekvapilo. To som nečakal. Keď som videl, nárast cca. 30 cm, nechal som niekde jeden, max. dva výhonky, čo pravdepodobne posilnilo rast. Napríklad Terez, Moldova a Bulgar som už v prvú jeseň mal výhonky vo výške 1,5 m až 1,8 m, iba jeden výhonok Bulgaru mal prírastok iba cca. 50 cm. Pravdepodobne preto, že som ho umiestnil tesne pod orechom, keďže tam chceme mať pergolu. Pokúsim sa ho tento rok presadiť a dám na jeho miesto Terez. Ten Bulgar, čo je o 4 m ďalej, čiže asi 6 m od orecha má prírastok približne 1,6 m. Ostatné odrody mali pekné, ale menšie prírastky. Napríklad Pomaranč mi vyhnal o niečo neskôr a po nejakej dobe mu opadli listy, tak som ho chcel vyhodiť, ale nechal som ho tam, lebo som mal inú prácu. Na moje prekvapenie vyhnal ďalšie listy a rástol si ďalej, ako by sa nič nestalo. Po zime som čakal, že aspoň 10 % štepov vypadne. Tak mi aspoň povedali susedia, že to by som mal vynikajúcu úspešnosť. Podľa predbežného prezretia som bol milo prekvapený, pretože som zistil, že na každom štepe je živé drevo a živé púčky. Neviem, možno som mal šťastie, no tento rok idem práve sem kúpiť ďalšie odrody čo sa objavili na jeseň na stránke, ale som sa rozhodol, že si rozšírim vinohrad aj o niektoré rezistentné, s ktorými už mám dobré skúsenosti. Nechce sa mi totiž striekať vinohrad; keď; tak čo najmenej. Tento rok som sa dozvedel o prípravku Trifender; čo asi nie je náhoda – lebo sa trošku obávam, ako bude reagovať vinohrad na mokrú jeseň ktorú sme prečkali a tieto mokroty, čo tu máme teraz. Ešte ho nemám odskúšaný, takže ho nemôžem osobne posúdiť ani pozitívne ani negatívne, ale ak funguje tak, ako som počul a samozrejme následne prelúskal na internete, potom jeho podstata presne zodpovedá mojej filozofii o ekologickej rodinnej záhradke, z ktorej si môžem odtrhnúť hrozno, položiť na stôl, vychutnať si ho a počas čo najdlhšieho obdobia zberu vyprevádzať známych, rodinu, kolegov, susedov a kamarátov nie naprázdno, ale so zdravím, ekologicky pestovaným stolovým hroznom. Po aplikovaní Trifenderu by mali mať rastliny silnejšie výrastky a pravidelné úrody nie na základe neživých chemikálií, ale na základe posilnenia koreňa šľachteným podhubím a eliminovaním nežiaducich húb a plesní, ktoré naopak oslabujú organizmus štepu a sú následne podmienkou pre ďalšie choroby rastliny a plodu. Zatiaľ nehovorím Trifenderu ani áno, ani nie, tento rok na jar odskúšam a potom dám vedieť.

ODPOVEDAŤ

Jozef [94.229.42.*]

14.02.2015 23:19

dodo

Chcel by som vedieť vhodné muštové odrody viniča hroznorodého, do nadmorskej výšky 450m. červené aj biele

ODPOVEDAŤ

preVinarov.sk [92.245.217.*]

15.02.2015 09:08

Re: dodo

Dobrý deň, vedeli by ste nám bližšie špecifikovať miesto výsadby? Svetová strana umiestnenia (najlepšie južný svah), typ pôdy, podnebie a veterné podmienky (či je tam závetrie alebo často fúka vietor). Sú to dosť dôležité informácie. Pošlite nám prosím informácie aspoň tie ktoré máte dostupné a na základe týchto informácií Vám vyberieme najvhodnejšie sadenice do Vašej lokality. Ďakujeme

ODPOVEDAŤ

dodo [193.87.99.*]

16.02.2015 15:58

Re: Re: dodo

Dobrý deň, vedeli by ste nám bližšie špecifikovať miesto výsadby? Svetová strana umiestnenia (najlepšie južný svah), typ pôdy, podnebie a veterné podmienky (či je tam závetrie alebo často fúka vietor). Sú to dosť dôležité informácie. Pošlite nám prosím informácie aspoň tie ktoré máte dostupné a na základe týchto informácií Vám vyberieme najvhodnejšie sadenice do Vašej lokality. Ďakujeme Dobrý deň, svetová strana smer sever-juh, sklon je ku severnej strane je mierne záveterná je to na vrchole kopca ktorý má výšku cca 150m, miesto sa ťahá od vrcholu kopca smerom na dol 120 m , pôda tam je piesočnato - hlinitá ,ťažšia čiastočne kamenistá , vietor fúka v smere východ západ, Ďakujem

ODPOVEDAŤ

Milan Džugan [77.234.244.*]

16.11.2014 09:00

Chcen pestovať hrozno na hornej orave

Prosím poraďte my . Som z Tvrdošína nadmorská výška 560 m. akú odrodu by som potreboval kúpiť ,na pestovanie stolového hrozna červené a biele. Ďakujem pekne . s pozdravom . džugan

ODPOVEDAŤ

preVinarov.sk [92.245.217.*]

17.11.2014 09:29

Re: Chcen pestovať hrozno na hornej orave

Dobrý deň, Odporúčal by som Vám Tieto odrody: Chrupka červená (Klasická odroda) Chrupka biela (Klasická odroda) Bulgar (Rezistentná odroda) Moldova (Rezistentná odroda) Nero (Rezistentná odroda) Concordia (Rezistentná odroda) Aletta (Rezistentná odroda) Sadenice musia mať dostatok slnka (najlepšie celý deň) a dostatočne kvalitnú pôdu. Určite by som odporúčal aj komlexnú výživu pre vinič Hakofit B, ktorý taktiež nájdete v našom obchode.

ODPOVEDAŤ

IvanB [85.237.234.*]

30.08.2014 19:03

Osi vo vinohrade

Dobrý deň, chcem sa opýtať ako bojujete s osami na viniči. Úspešne sa mi podarilo celý rok ochrániť ako tak úrodu pred hubovými ochoreniami, na škorce mám siete, ale vyzerá to tak,že proti osam nezmôžem nič. Nepomáhajú ani fľaše so sirupom a obávam sa že tento rok osi zožerú celú úrodu a celoročná robota vyjde nazmar. Už je zožratá asi štvrtina úrody... Ďakujem.

ODPOVEDAŤ

preVinarov.sk [92.245.217.*]

02.09.2014 12:40

Re: Osi vo vinohrade

Dobrý deň, skúste dať pre zmenu do fliaš pivo (keď sirup nezaberá), malo by to pomôcť. Ak by to nepomohlo, ostáva už len úrodu čo najskôr obrať (keď osi žerú hrozno znamená to že už by malo byť dozreté). Rozvešajte cca na každý 3-4 koreň PET fľaše a na nalejte pivo. Dúfame že Vám naše informácie pomôžu.

ODPOVEDAŤ

IvanB [80.81.232.*]

02.07.2014 10:32

Žltnutie listov

Dobrý deň, chcel by som Vás požiadať o radu - na viacerých kroch mi začínajú žltnúť listy odspodu kra (najstaršie listy), medzi žilnatinou. Podľa nejakých foto z internetu som vydedukoval, že by to mohlo byť nedostakom horčíka. Vyzerajú približne ako tu: http://www.galati.sk/static/2006/02/02/31.jpg Použil som pri poslednom postreku 21.6. aj tekutý horčík v odporúčanej dávke na obale. Zatiaľ sa zlepšenie neprejavilo. Treba postrek s pridaním horčíku opakovať častejšie počas sezóny pri takýchto symptómoch? Alebo neviete mi odporučiť vhodný postup? Ďakujem

ODPOVEDAŤ

preVinarov.sk [92.245.217.*]

11.07.2014 10:53

Re: Žltnutie listov

Podľa popísaných príznakov by som to považoval za chlorózu. Skúsil by som to liečiť postrekom na list prípravkom obsahujúcim Fe a N ( min . 3 krát v rozpätí po 4 dňoch ). Keď sa jedná o malý počet jedincov, je jednoduchšie použiť zálievku ku koreňom. Presnejšie by bolo urobiť listovú analýzu, prípadne rozbor pôdy

ODPOVEDAŤ

IvanB [95.102.101.*]

29.05.2014 21:19

Kontaktný vs. systémový fungicíd

Dobrý deň prajem pán Magic, som začínajúci pestovateľ a vinár. No vinár asi lepší :), lebo stále nemám akosi zvládnutú ochranu viniča ani teoreticky ani prakticky - vždy mám pochybnosti ohľadom postrekov. Spravil som tento rok už dva postreky s Cabrio Top 29.4. a Acrobat 19.5., čo sú oba systémové prípravky. Vinič už začal kvitnúť, tak neviem, či by som mal postriekať pred plným kvitnutím ešte raz alebo to nie je nutné. Nikde som však nedokázal nájsť rozumné vysvetlenie, kedy použiť systémový a kedy kontaktný prípravok. Predpokladám, že každý ma svoje špecifické opodstatnenie. Ak viete poradiť, budem povďačný, a určite aj ďalší čitatelia. Ďakujem vopred.

ODPOVEDAŤ

preVinarov.sk [92.245.217.*]

30.05.2014 10:00

Re: Kontaktný vs. systémový fungicíd

Všeobecne sa medzi vinohradníkmi uznáva zásada, že pri silnom ohrození ( keď sú mimoriadne vhodné podmienky pre rozvoj patogéna ) použiť systémové prípravky, pri slabšom ohrození kontaktné. Samozrejme, že je treba zohľadniť veľa ďaľších okolností. Veľmi dôležité je sledovať výrobcom doporučený maximálny počet ošetrení počas roka ( kvôli možnému vzniku rezistencie ), ďalej dostupnosť niektorých preparátov, ich cenu a p. Pri rozhodovaní o výbere prípravku je veľmi dôležité sledovať ochranné doby použitia pred zberom. Ja osobne si myslím, že kvalitných prípravkov na trhu u nás je dostatok, len je treba dodržiavať výrobcom stanovený návod na použitie. Konkrétne k prípravku Cabrio Top. Je to širokospektrálny drahý fungicíd, ktorý výrobca doporučuje použiť vo vinici max 2 x za sezónu. Ja osobne by som si nebol vystrieľal tieto tromfy na začiatku vegetácie ( keď nebol signalizovaný nejaký mimoriadny infekčný tlak chorôb a stačilo použiť lacnejší sírnatý preparát ), ale použil by som ho 2 x po odkvitnutí viniča podľa signalizácie.

ODPOVEDAŤ

Ema [92.245.217.*]

08.03.2014 09:00

Sadenie a starostlivosť o štepy

Dobrý deň, idem si kúpiť sadenice štepov no nie som si celkom istá ako ich vysadiť, kedy a ako ich treba strihať a postrekovať. Viete mi prosím poradiť?

ODPOVEDAŤ

preVinarov.sk [92.245.217.*]

10.03.2014 08:46

Re: Sadenie a starostlivosť o štepy

Dobrý deň, základné informácie o sadení, pestovaní a starostlivosti o vinič nájdete aj tu: http://www.previnarov.sk/show-free.htm?fid=17

ODPOVEDAŤ

Ladislav Andel [212.26.166.*]

09.03.2014 17:35

Re: Sadenie a starostlivosť o štepy

So svojich skúseností Vám viem poradiť nasledovné: - Viničné sadenice kupujte zásadne od certifikovaných výrobcov. V prípade kúpy od neznámych výrobcov (tržnica, predaj pri ceste) sa môže stať že odroda nebude súhlasiť s tou ktorú ste chceli kúpiť, alebo si prinesiete do záhradky choroby, s ktorými sa pozdejšie budete neskôr trápiť. - pri výbere odrôd sa poraďte s odborníkom. - viničné sadenice od dobrých výrobcov sú ostrihané a zavoskované. V prípade že tomu tak nieje, je nutne sadenice skrátiť na dĺžku jedného očka. - pred výsadbou zrežte korene viničných sadeníc na dĺžku cca 2-3cm. - sadenicu zasadte do pripravenej pôdy tak aby miesto štepenia bolo cca 5 cm nad úrovňou terénu. Keď sú štepy v hornej časti ostrihané a zavoskované nemusia sa zahŕňať zemou. - pri sadení nezabudnite dobre zaliať vodou (5-10 litrov na sadenicu)

ODPOVEDAŤ

Vytvorené systémom www.webareal.sk

N2I3M