Úvod » Prípravky do vína a destilátov » Kvasinky a živná soľ » Spiriferm Arom 25g
Spiriferm Arom - suché kvasinky na prekvášanie kvasov k destilácii z aromatického ovocia.
Tieto kvasinky sa používajú k rozkvaseniu aromatických ovocných kvasov na destiláciu -pálenie.
Odporučená dávka - 25g/hl. Pred použitím revitalizovať v 5 - 10 násobnom množstve vody a muštu (1:1). Porehydratácii sa takto vytvorená emulzia aplikuje do nápoja.
Porovnanie pôsobenia kvsiniek:
Kvasinky | Spiriferm Arom | Spiriferm Clasic | Spiriferm | Oenoferm® Freddo |
Typ | Cerevisiae | Cerevisiae | Cerevisiae | Bayanus |
Priebeh kvasenia | rýchle a bezpečné | mierne alenepretržité | rýchle za normálnychpodmienok | pomalý štart, potomrýchle a bezpečne |
Tvorbaaromatických látok | vysoká | stredná | vysoká | nízka |
Špecifikácie | tvorba buketnýchlátok | slabá penivosť,zachovanie kyselín | ||
Potreba živín | stredná až vysoká | stredná | stredná | nízka |
Odporúčanáteplota kvasenia | 18-25 °C | 18-25 °C | 16-22 °C | 14-20 °C |
Tolerancia naalkohol | do 15 % | do 12 % | do 14 % | do 15 % |
Odporúčané pre | žlté ovocie,hrozno, výlisky | jadrové ovocie,čerešne | pre všetko ovocie | bobuľové ovocie,divé ovocie |
Tak ako pri kvasení vína, aj pri fermentácii ovocných kvasov musí byť vhodne zvolený druhkvasiniek, ktoré by mali byť schopné špecifickej adaptácie na vyššie úrovne alkoholu. UrčiteVám neodporúčame použitie kvasiniek neznámeho pôvodu ako i použitie kvasiniekurčených pre pekárenstvo. Tieto nemajú vysokú toleranciu na alkohol a tak sa môže stať, žekvas neprekvasí do sucha. Tieto kvasinky môžu produkovať taktiež rôzne vedľajšie produktukvasenia, ktoré ovplyvnia senzorickú stránku destilátov. Všetky druhy kvasiniek Erbslöh privhodných fermetačných podmienkach sú schopné kvasiť minimálne do 12 % alkoholu.Kvasinky Spiriferm Arom s dostatkom živín, dokonca nad 15 %. Rôzne kmene kvasiniek sataktiež líšia tvorbou vedľajších produktov (vyššie alkoholy, estery) v procese kvasenia vzávislosti na podmienkach kvasenia (nízke teploty pri kvasení, málo živín). Na tieto negatívnepodmienky kvasenia sú vhodné najmä kmene bayanus. Niektoré kvasinky majú vyššiuaktivitu glykozidických enzýmov, a tak sú výraznejšie aromatické látky (napríklad terpény).