Úvod » Prípravky do vína a destilátov » Kvasinky a živná soľ » Spiriferm Clasic 25g
Spiriferm Clasic - Silne kvasiace suché čisté kvasinky pre plynulé prekvasenie pálenkových kvasov a muštov. Majú ideálne kvasiace vlastnosti pri prekvášaní ovocných kvasov a muštov za štandardných podmienok.
CIEĽ OŠETRENIA:
Čisté tóny a úplné prekvasenie pálenkových kvasov a muštov za bežných kvasiacich podmienok. Kvasinkový kmeň suchých čistých kvasiniek Spiriferm Classic sa cielene selektoval podľa požiadaviek ovocných pálenic. Samozrejmosťou je vysoká tolerancia na alkohol za nepatrnej penivosti.
DÁVKOVÁNIE:
Všeobecne sa dávkuje od 10 – 20 g Spiriferm Classic na 100 l kvasu. Pri mikrobiologickom zaťažení kvasu môžu byť dávky zvýšené na 25 – 50 g Spiriferm Classic na 100 l.
POUŽITIE:
Spiriferm Classic sa rehydrujú v 5 až 10násobnom množstve zmesi 1:1 kvasu a vody (vlažnej), tzn. rozmiešať a ca. 25 minút nechať pučať. Aby sme eliminovali teplotný šok privedieme kvasinkovú suspenziu za súčasného pridávania rmutu alebo muštu na potrebnú teplotu. Tak môže byť eliminovaný teplotný šok a odumretie kvasiniek. Po pridaní do kvasnej nádrže zákvas dobre premiešajte!
Porovnanie pôsobenia kvsiniek:
Kvasinky | Spiriferm Arom | Spiriferm Clasic | Spiriferm | Oenoferm® Freddo |
Typ | Cerevisiae | Cerevisiae | Cerevisiae | Bayanus |
Priebeh kvasenia | rýchle a bezpečné | mierne alenepretržité | rýchle za normálnychpodmienok | pomalý štart, potomrýchle a bezpečne |
Tvorbaaromatických látok | vysoká | stredná | vysoká | nízka |
Špecifikácie | tvorba buketnýchlátok | slabá penivosť,zachovanie kyselín | ||
Potreba živín | stredná až vysoká | stredná | stredná | nízka |
Odporúčanáteplota kvasenia | 18-25 °C | 18-25 °C | 16-22 °C | 14-20 °C |
Tolerancia naalkohol | do 15 % | do 12 % | do 14 % | do 15 % |
Odporúčané pre | žlté ovocie,hrozno, výlisky | jadrové ovocie,čerešne | pre všetko ovocie | bobuľové ovocie,divé ovocie |
Tak ako pri kvasení vína, aj pri fermentácii ovocných kvasov musí byť vhodne zvolený druhkvasiniek, ktoré by mali byť schopné špecifickej adaptácie na vyššie úrovne alkoholu. UrčiteVám neodporúčame použitie kvasiniek neznámeho pôvodu ako i použitie kvasiniekurčených pre pekárenstvo. Tieto nemajú vysokú toleranciu na alkohol a tak sa môže stať, žekvas neprekvasí do sucha. Tieto kvasinky môžu produkovať taktiež rôzne vedľajšie produktukvasenia, ktoré ovplyvnia senzorickú stránku destilátov. Všetky druhy kvasiniek Erbslöh privhodných fermetačných podmienkach sú schopné kvasiť minimálne do 12 % alkoholu.Kvasinky Spiriferm Arom s dostatkom živín, dokonca nad 15 %. Rôzne kmene kvasiniek sataktiež líšia tvorbou vedľajších produktov (vyššie alkoholy, estery) v procese kvasenia vzávislosti na podmienkach kvasenia (nízke teploty pri kvasení, málo živín). Na tieto negatívnepodmienky kvasenia sú vhodné najmä kmene bayanus. Niektoré kvasinky majú vyššiuaktivitu glykozidických enzýmov, a tak sú výraznejšie aromatické látky (napríklad terpény).