Úvod » Prípravky do vína a destilátov » Barikové čipsy » Dubové chipsy barrique Francúzke (0,5kg)
Dubové chipsy barrique sa používajú na optimalizáciu senzorických vlastností vín a destilátov. Podporujú štruktúru a aromatický profil vín a destilátov. Zanechávajú príjemný vanilkový vnem.
Spočiatku sú vína ťažkopádnejšie. Neskôr sa prejaví jemná pikantná a korenisto-nasladlá dochuť. Vyžadujú dlhší kontakt s vínoma väčší prístup kyslíka. Oproti americkému dubu má o niečo jemnejšiu arómu. Všeobecne podporujú rýchlejšie zrenie vína. Chipsy z francúzkeho dubu môžu byť stredne pálené alebo silne pálené.
Medium-Stredné: Zlepšenie komplexnosti vín.V dochuti mandľové a karamelové nuansy.
Heavy-Silné: Príjemné dymové tóny, vhodnépre ťažšie a silné červené vína.
Pre lepší rozvoj arómy z čipsov sa odporúča kontakt s kyslíkom. Preto v závislosti od druhuvína by mal byť povolený prístup kyslíka k vínu s čipsami. Prečerpávanie alebo miešanie sprístupom kyslíka podporuje zaokrúhľovanie a harmonizáciu tanínov a silnejšiu extrakciuaróm z vypálenia čipsov.
U bielych vín sa tieto čipsy prednostne používajú u Burgundskýchodrôd i keď veľa vinárov experimentuje s rôznymi odrodami. U červených vín prakticky neexistuje obmedzenie použitia týchto čipsov. Pri destilátoch vyhladzujú a otimalizujú chuť a pridajú nezameniteľnu farbu.
Voľba konkrétneho variantu produktu je možná vo výberovom boxe vedľa obrázku, nad cenou produktu.
Aplikácia chipsov:
rmut/pomleté bobule, mušt/vylisovaná šťava 50 – 150g/hl počas nakvášania
mladé a zrejúce víno 50 – 300g/hl 2 – 10 dní až do 3 mesiacov
Chipsy aplikujte v obale z textílie ktorá umožňuje prestup vína. Odporúča sa počas macerácie niekoľkokrát prevzdušniť a senzoricky kontrolovať, aby nebol vnem po barikovom dreve príliš intenzívny.
Balenie 0,5 kg